



Aug. 31, 2010 Program Committee (TN & YK)

Advanced Agenda

The Sixth TRIZ Symposium in Japan, 2010				
Held by:	The Japan TRIZ Society, NPO			
Date:	September 9, 2010 (Thu.) through September 11, 2010 (Sat.)			
Place:	Kanagawa Institute of Technology,			
	1030 Shimo-Ogino, Atsugi City, Kanagawa Prefecture, Japan			
Main Theme:	New Fields and New Users !			
Sponsored by:	Kanagawa Institute of Technology			

(Fourth announcement)

Pre-Symposium Seminar: "Nikolai Khomenko: OTSM-TRIZ Introduction Seminar" Held by Japan TRIZ Society, NPO Sponsored by SANNO Institute of Management and "TRIZ Home Page in Japan" Foundation Date: Sept. 8, 2010 (Wed.) 10:00 - 17:00 Place: SANNO Institute's Satellite Office (9F Sapia Tower), (next building to JR Tokyo Station) Language: English (no interpreting service into Japanese) Prerequisite: Registered participants of Japan TRIZ Symposium 2010.

Note (1) Accept #: EI01, J12, etc. The first character: E: Presentation by overseas authors, J: by Japanese authors. Second letter: I stands for invited lectures, none for contributed papers. The number at the end is a running number of accepting. In the Proceedings, all the presentations are arranged in the order of this Accept #.

- (2) Languages for presentation: J: Japanese, JE: Japanese with English slides also,
 EJ: English with Japanese slides also, E: English.
- (3) Rooms: Presentations: RA: Auditorium on 12 F; RB: Lecture room 303 on 3F.
 Poster presentations: The hall on 3F.
 Group Discussions: Lecture rooms 303, 305, 306 on 3F and Cafeteria on 12F.
 Lunch, Dinner, Dinner & Communications: Cafeteria on 12 F.

(4) **Possible changes:** Any change on the spot will be posted on the notice board.

First Day (Sept. 9, 2010), Thursday

Time (duration)	Styl e	Room, Chair	Item, Accept #, Language	Author(s), (Affiliation)	Title of Presentation
9:30 -			Registration	(for Preliminary Session)	

10:00-	Prelim	RA	Tutorial	Mamoru Zenko	Tutorial: "Let's Know TRIZ"
(120 min.)	inary	Ikeda	JI03 J	(IDEA, Co., Ltd.)	
	Sessio n (Doub le)	RB	Introductor y Discussion	Coordinator: Shinsuke Kurosawa ()	Self–introduction and Preliminary Discussion

12:20 -			Registration	(for Symposium)	•
(30 min.)	Openi ng (Plen	RA Mihara	Opening JI01 JE	Toshihiro Hayashi (Chairperson of the Board, Japan TRIZ Society)	On Holding The Sixth TRIZ Symposium in Japan, 2010
	ary)		Welcome / Announcem ent	Masao Ishihama (Professor, Kanagawa Inst. of Tech.) / Masatoshi Hotta (Japan TRIZ Society)	Welcome to Kanagawa Institute of Technology / Announcement
13:30 (80min.)	Invite d (Plen ary)	RA Hayashi	Keynote 1 EI02 EJ	Mahmoud Karimi, Sara Salimi (Iranian Institute of Innovation and Technological Studies (IIITS), Iran)	TRIZ Activities in Iran: Transfer to a New Nationwide Paradigm by TRIZ Application and Promotion
14:50-(15min.)	Break				
15:05- (60min.)	Doubl e	RA Hasegaw a	Lecture 1 JI06 JE	Toshimitsu Kataoka (Patbrain Co., Ltd.)	Intellectual Property Strategy of TRIZ Usage and Practice
In RB: 40 min. presentation and 20 min. intermission		RB Kikuchi (40 min.)	Oral 1 E06 EJ	Yuri Borgianni ¹ , Niccolò Becattini ² , OGaetano Cascini ² , Federico Rotini ¹ (¹ Università degli Studi di Firenze, Italy; ² Politecnico di Milano, Italy)	Computer-Aided Problem Solving: A Dialogue-based System to Support the Analysis of Inventive Problems
16:05- (5min.)	Break				E
16:10- (60min.) In RB:	Doubl e	RA Unno	Lecture 2 JI04 JE	Manabu Sawaguchi (Waseda University)	Application of TRIZ for Product Planning - Development of Innovation-oriented TRIZ-
40 min. presentation and 20 min. intermission		RB Masaki (40 min.)	Oral 2 E04 EJ	Seung-Hyun Yoo, Manyop Han, and Ung-Rak Jeong (Ajou University, Korea)	From Technical to Business Contradiction : Example of a New Crane
17:10- (15min.)	Break				
17:25- (40min.)	Doubl e	RA Nakahata RB Nakagaw a	Oral 3 J04 JE Oral 4 J19 JE	Takuo Maeda (Takumi System Architects, Ltd.) Masao Ishihama (Kanagawa Institute of Technology)	Japan-oriented Creative Monozukuri (manufacturing and production) with TRIZ Guiding Noise and Vibration Design along General TRIZ Process by Misunderstanding Case List
18:05- (5 min.)	Break				

18:10- (40min.)	Doubl e	RA Nakahata	Oral 5 J01 J	Masahiro Kuwahara (IDEA Ltd., Japan)	How to Make Good Concepts from Your Ideas Created by TRIZ
		RB Nakagaw a	Oral 6 E11 EJ	Hong-Wook Lee, Qon Gyu Kim, Myung-Rae Cho, Jin Woo Cho, Sang Hee Lee (Hyundai- Kia Motor Co., Korea)	Concept Development of a Variable Compression Ratio Engine Using TRIZ
18:50- (10 min.)	Break				
19:00- (120 min.)		Cafeteria		Buffet Dinner & Communications	(Reception, without seating, free communications) (last 10 min.: Gathering for Group Discussions)

21:00 Finish

Second Day (Sept. 10, 2010), Friday

8:30 -			Registration	(for Symposium)	
8:45 - (55min.)	Single	RA	Meeting	Japan TRIZ Society General Assembly Meeting	[Members only]
9:40-(20min.)	Break				
10:00- (60min.)	Doubl e	RA Ishihama	Lecture 3 JI08 JE	Toru Nakagawa (Osaka Gakuin University)	Education with TRIZ: For New Perspectives
		RB Fukushim a	Lecture 4 JI07 JE	Toru Shonai (Hitachi) , Yojiro Fukushima	How to use TRIZ in software and IT problem solving
11:00- (5min.)	Break				
11:05- (40min.)	Doubl e	RA Sawaguch i	Oral 7 J03 JE	Kai Miyanishi (Kenroku Junior High School 2nd Grader /Son) O Katsuya Miyanishi (/Father)	Let's think in Little People's and Person's Worlds! - A Summer Homework by Son and Father with TRIZ (2nd Time)
		RB Arita	Oral 7 E08 EJ	Darrell Mann (Systematic Innovation Ltd, UK), ○ Paul Filmore, Mir Abubakr Shadad (University of Plymouth, UK)	Computer-Aided (Systematic) Innovation: New Tools and New Ways of Thinking
11:45- (5min.)	Break				
11:50- (40min.)	Doubl e	RA Sawaguch i RB	Oral 9 J22 J Oral 10	Seiji Watanabe, Tetsuya Narisawa (Kushiro National College of Technology) Toshio Takahara	Present State and Problems in Creative Education at Technical College The Ideal of TRIZ - TRIZ as the Way of
		Hayashi	J06 JE		Life? Part 2
12:30- (60min.)	Lunch	Cafeteria			
13:30- (25min.)	Single	RA Fukushim a	Introductio n to Posters A JE or EJ	All the Presenters of Poster Session A	Introduction to Poster papers A
13:55- (5min.)	Break				

14.00		0 - 1 - 11	Devi A1		
14:00-	Poste	3F Hall	Poster A1	[Intellectual Property Creation	Analysis of Inventions in Patent Journals –
(70min.)	rs and		J09 1	Study Group, Japan TRIZ Society]	3rd version
	Demo s	Fukushim	J	Kimihiko Hasegawa, Nozomu	
	A			Takeuchi, Teruyuki Kamimura,	
	А	a, Zenko,		Toshimitsu Kataoka, Narumi	
	(Paral	Masaki		Nagase, Shigeru Suzuki,	
	lel)	Masaki		Atsushi Nagayama, Hiroshi	
	lei)				
			D	Ueda, Toshiaki Masaki,	An Analissian CTDIZ Wees CThialing
			Poster A2 J10	[Business & Management TRIZ Application Sub-Team, Japan	An Application of TRIZ Way of Thinking and Its Tools to Develop a New Business
				TRIZ Society]	Model
			J	Ikuo Yoshizawa (SANNO	Model
				Institute of Management),	
				Kimihiko Hasegawa (Ideation	
				Japan Inc.), Akira Sato (Keio	
				University), Shigeru Kuno	
				(NKN Consulting Co.), Yasuo	
				Moriya (Fujitsu Advanced	
				Technologies, Ltd.), Takuo	
				Maeda (Takumi System	
				Architects, Ltd.), Teruyuki	
				Kamimura (Willfort	
				International Patent	
				Attorneys),	
				Fumiko Kikuchi (Pioneer Co),	
				Osamu Ikeda (Nikon Corp.),	
				Hisataka Izawa (Sony Corp.)	
			Poster A3	[MPUF-USIT/TRIZ Study	Study on USIT Operators Application
			J11	team]	Examples (2)
			JE	Hideaki Kosha, Yuji Mihara,	
			_	Noritaka Nakayama,	
				Toru Nakagawa, Kouichi	
				Nakamura, Hirotake Makino,	
				Kazushige Aoki,	
				Hideki Oomori, Tatsuhiko	
				Atsuta, Tsuyoshi Todome	
			Poster A4	Minami Hamada (Kanagawa	Concept Design of a Child-Seat by TRIZ
			J20	Institute of Technology)	Style Problem Identification (Second
			J		Report)
			Poster A5	JinHa Jeong, ⊖Jeong-Su Han,	Development of a New Weight Sensor for a
			E12	JunHoe Choi (Samsung	Washing Machine
			E	Electronics Co., Ltd., Korea)	
			Poster A6	Jung-Bae Kim, Youngkyoo	Real-Time and Realistic 3D Facial
			E13	Hwang, Won-Chul Bang and	Expression Cloning
			EJ	James D.K. Kim (Samsung	
				Electronics, Korea)	
15:10-(20min.)	Break				
15:30-	Doubl	RA	Lecture 5	Kazuya Yamaguchi (MOST,	TRIZ for Managers
(60min.)	e	Zenko	JI05 JE	LLC)	
8			•	•	:

RB: 20min. intermission	D1	RB Ohta (40 min.)	Oral 11 J08 JE	Kurosawa, Shinsuke	What are "The Laws of Systems Evolution": TRIZ, Phenomenology and the General Systems Theory
16:30-(10min.)	Break				
16:40- (40min.)	Doubl e	RA Kataoka	Oral 12 J02 JE	Yoshiharu Isaka (IDEA Corporation)	Development of New Products through Concept Mining and TRIZ
		RB Yokoyam a	Oral 13 E01 EJ	SeHo Cheong, Len Kaplan, Valeriy Prushinskiy (Samsung Mobile Display, South Korea)	TRIZ at SMD: Unique Situation, Unique Goals, Unique Approaches
17:20-(5min.)	Break				
17:25- (40min.)	Doubl e	RA Kataoka	Oral 14 J07 J	Hideto Sanjou (Docomo Systems, Inc.) Yukie Hanaoka (Wisdom, Inc.)	A Practical-type Approach Applying TRIZ to the Mind Field - Toward the Establishment of a TRIZ Mind Training -
		RB Yokoyam a	Oral 15 J12 JE	Hisataka Izawa, Narumi Nagase, Shusei Kunitomo (Sony Corporation)	Approach of Reverse TRIZ Using Industry System Newspaper Articles
18:05-(15min.)	Break				
18:20- (60min.)		Cafeteria		Buffet Dinner	(buffet-style, free seating, free communication)
19:20- (100min.)	Grou p Discu	Rm. 305 (front)	Group Disc. (A) E (J)	Coordinators: Toru Nakagawa (Osaka Gakuin Univ.), Nikolai Khomenko	Education and TRIZ
	ssion	Rm. 303 (front)	Group Disc. (B) E (J)	Shinsuke Kurosawa (), Gaetano Cascini (Italy)	Technical & Industrial TRIZ
		Rm. 306 (back)	Group Disc. (C) J & E	Manabu Sawaguchi (Waseda Univ.)	Product Planning and TRIZ
	Rm. 306 (front)	Group Disc. (D) J & E	Toshimitsu Kataoka (Patbrain)	IP Strategies and TRIZ	
		Rm. 305 (back)	Group Disc. (E) J & E	Toru Shonai (Hitachi), Yojiro Fukushima ()	IT/Software and TRIZ
		12F Cafeteria	Group Disc. (F) J	Mamoru Zenko (IDEA)	Introducing TRIZ and Experiences Exchange

21:00 Finish

Third Day (Sept. 11, 2010), Saturday

	(,,,			
9:00 - (40min.)	Meeti ngs	Rm. 305	Meeting J	Group Leader: Toru Nakagawa (Osaka Gakuin Univ.)	Japan TRIZ Society "Education & TRIZ" Study Group: First Meeting
9:40-(20min.)	(parall el) Break	Rm. 306	Meeting J Registration	Group Leaders: Toru Shonai (Hitachi), Takuo Maeda (Takumi System Architects) (for Symposium)	Japan TRIZ Society "IT/Software and TRIZ" Study Group: First Meeting
10:00 - (80min.)	Invite d	RA	Keynote 2 EI01	Nikolai Khomenko (Insight Technologies Lab,	General Theory on Powerful Thinking (OTSM): Digest of Evolution, Theoretical
	(Plena	Nakagawa	EJ	Canada)	Background, Tools for Practice and Some

	ry)				Domain of Application.
11:20-	Break				
(10min.)					
11:30- (40min.)	Doubl e	RA	Oral 16 J18	MPUF (Microsoft Project Users Forum) USIT/TRIZ	Application of USIT to Useful Paper Fastener
		Ikeda	JE	Study Group: Kouichi Nakamura ¹ , Noritaka Nakayama ² , Hirotake Makino ¹ , Hideki Ohmori ¹ , Kazunori Aoki ³ , Etsuo Yamada ¹ , Osamu Kumasaka ⁴ , Minoru Takimoto ⁵ , Tatsuhiko Atsuta ¹ , Yuji Mihara ⁶ (¹ USIT/TRIZ Study Group, ² Konica Minolta Technology Center, Inc., ³ Tokyo Keiki Kogyo Co., Ltd., ⁴ Kumasaka Professional Engineer office, ⁵ Fuji Xerox Information Systems Corp., ⁶ Creative Technology Institute Co., Ltd.)	
		RB	Oral 17	Hongyul Yoon	OTSM-TRIZ Guide to Increase
		Arita	E03	(TRIZ Center, South Korea)	Effectiveness of Root Conflict Analysis
12:10- (60 min.)		Cafeteria		Lunch	
13:10- (15 min.)	Single	RA Fukushim a	Poster Introductio n B JE or EJ	All the Presenters of Poster Session B	Introduction to Poster papers B
13:25- (5 min.)	Break				
13:30- (50min.)	Poste rs and Demo s B	3F Hall Fukushim a,	Poster B1 J13 J	Satoshi Hasegawa, Shoichi Tsuge, Tateki Oka (Konica Minolta Business Technologies, Inc)	Expansion of USIT Operators' Matrix to Software Technical Domain
	(Paral lel)	Zenko, Masaki	Poster B2 J16 J	Yukie Hanaoka (Wisdom, Inc.), Hideto Sanjou (DOCOMO Systems, Inc.)	Practice of Creative Thinking through TRIZ Mind Cards – Everywhere with Essence of TRIZ –
			Poster B3 J17 JE	Kurumi Nakatani (Osaka Gakuin Univ., 2nd Year Student), Toru Nakagawa (Osaka Gakuin Univ.)	A Large Variety of Writing Instruments: Studying the Evolution of Technologies in Familiar Items
			Poster B4 E02 EJ	Tanasak Pheunghua (The Inventor Development Co., Ltd., Thailand)	Implementing TRIZ in Thailand
			Poster B5	Song-Kyoo Kim (Samsung	Design of Regional Code Adaptation for
			E14 EJ	Electronics, Korea)	Mobile Advertisement by Using Theory of Inventive Problem Solving

(10 min.)					
14:30- Do (40min.) e	Doubl e	RA Kunitomo	Oral 18 J05 JE	Atsuko Ishida (Hitachi Consulting Co., Ltd.)	Evaluation of Methods for Creativity by Applying the TRIZ-based Business Idea Database to Business Problem Solving
		RB Shonai	Oral 19 J21 JE	Yuji Mihara (Creative Technology Institute Co., Ltd.), Masahiro Kuwahara (IDEA Ltd.,), Yojiro Fukushima (), Manabu Sawaguchi (Waseda University), Tetsuya Hamaguchi (The University of Tokyo), Hiroshi Osada (Tokyo Institute of Technology)	The Techniques to Detect and Solve Innovative Problems — The Proposal regarding "Two types of Redesigned Contradiction Matrix" for TRIZ Beginners —
15:10- (5min.)	Break				
15:15- (40min.)	Doubl e	RA Kunitomo	Oral 20 J15 JE	[TRIZ Spreading/Use Study Group of Japan VE Association Kansai Branch] Shinichi Matsueda (West Japan Railway Co.), Satoshi Hirono (OMRON Corp.), Hideaki Masaki (Nitto Denko Corp.), Makoto Unno (Kawasaki Heavy Industries, Ltd), Kazuyasu Ikeda (Sekisui Engineering Co., Ltd), et al.	Study of Development-type TRIZ tool (part 4) - Case Study on Substance-Field Analysis / Standard Inventive Solutions -
		RB Shonai	Oral 21 E07 EJ	Kyeong won, Lee (Korea Polytechnic University, Korea)	Quick TRIZ process and the related TRIZ activities in Korea
15:55- (5min.)	Break				
16:00- (10min.)	Closin g	RA Konishi	Closing Address JE	Yuji Mihara (Vice Chairman of Board, Japan TRIZ Society)	On Closing the Symposium

16:10 Finish