



 $Aug.\ 21,\ 2007\quad Japan\ TRIZ\ CB$

Agenda

Date: August 30, 2007 (Thu.) - September 1, 2007 (Sat.)

Place: Toshiba Training Center, Yokohama City, Kanagawa Prefecture, Japan

(YK and TN)

The First Day (Aug. 30, 2007), Thursday

9:30 -	•		Registration	.(for tutorial)	
10:00- (120 min.)	Double	B414 Zenko	Tutorial 1 I05	Narumi Nagase (Panasonic Communications)	Basic Tutorial: TRIZ Procedures and Practical Ways of Creative Problem Solving
	***************************************	B415 Kataoka	Tutorial 2 I06	Manabu Sawaguchi (SANNO Institute)	Advanced Tutorial: Future Generation Product Planning Activities Based on "the Patterns of Technical Evolution" —Implement Innovation Activities—

12:10 -			Registratio n	.(for symposium)	
13:00- (20 min.)	Opening	B414 Nakagawa	Opening Address	Toshihiro Hayashi (Chair- person of Japan TRIZ CB)	On Holding the Third TRIZ Symposium in Japan
13:20- (40 min.)	Invited	ibid	Invited Talk 1 I03	Toshihiro Hayashi (T. Hayashi Professional Engineer Office)	Design and Development Process Engineering Technologies and TRIZ - MOT for Design and Development Engineer -
14:00- (40 min.)	Single	ibid	Oral 1 #20	Yosuke Koga (Panasonic Communications)	Application of TRIZ to Manufacturing Phase - Case Study of Eliminating Defects in Printer Assembly Process -
14:40- (20 min.)	Break	10.7.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1.1			
15:00- (60 min.)	Invited	B414 Kataoka	Invited Talk 2 I04	Seiichiro Tamai (Matsushita Electric Industrial Co.)	A New Intellectual Property Model for the Knowledge-based Society – A Brand Value Creation Model by the Intellectual Property –
16:00- (40 min.)	Single	ibid.	Oral 2 #30	Tateo Higuchi (Idea Marathon System)	'Idea Marathon Method' for Underlying TRIZ with Everyday-Thinking Habits
16:40- (20 min.)	Break	nga manananananananananananananananananana			
17:00- (40 min.)	Single	B414 Mizuno	Oral 3 #22	Kunio Fukatsu (Toshiba Social Automation Systems)	Technical Knowledge Transfer by USIT Application for Paper Handling Mechanism
17:40- (40 min.)	Invited	ibid	Invited Talk 3	Naoaki Okuzumi (Toshiba Co.)	Introductory Review of Innovation Activities in Toshiba - Application of

18:20- (20 min.)	Break		107		Various Tools in Toshiba; Six σ , Taguchi Method, QFD, TRIZ and so on
18:40- (110 min.)	•	B1 Rest- aurant	Buffet Dinne	er & Communications	(buffet-style, free communication) Reception

8:30 -			007), Friday Registratio	•	
0 00	•		n	•	•
9:00 – (40 min.)	Meeting	B414 Hayashi	Meeting	Report of Activities of Japan TRIZ Collaborative Board & Explanation of Plan of Japan TRIZ Society General Assembly (Only in Japanese)	
9:40- (20 min.)	Break	4	***************************************		
10:00- (80 min.)	Invited	B414 Hayashi	Keynote 1 I01	Larry Ball (Honeywell, USA)	Hierarchical TRIZ Algorithms
11:20- (40 min.)	Single	ibid	Oral 4 #19	Shinsuke Kurosawa (The SANNO Institute of Management)	Methodological Background of Effectiveness of TRIZ
12:00- (20 min.)	•	B414 Zenko	Introductio n to Posters A	All the Presenters of Poster Session A	Introduction to Poster Papers A
12:20- (60 min.)	•	B1 Rest- aurant	Lunch	•	•
13:20- (80 min.)	Posters and Demos	B314 Zenko	Poster A1 #09	Victor Berdonosov (Komsomolsk-na-Amure State Tech. Univ, Russia)	IQ Increase under the Influence of TRIZ
	A	A	Poster A2 #10	Shoichi Tsuge, Osamu Yamada, Tateki Oka (Konica Minolta Business Technologies, Inc.)	Practices of Applying TRIZ/USIT in Konica Minolta Business Technologies, Inc. (2)
			Poster A4	[MRA Knowledge Creation Research Group] Hajime Kasai (IDEA, Inc.), Masayuki Ishii (Sumitomo Electric Industries), Eisaku Oshima (RCS Institute), Toshimitsu Kataoka (Patbrain, Co.), Fumiko Kikuchi (Pioneer Corporation), Osamu Kumasaka (Pioneer Corporation), Hironori Tsugane (Anritsu Corporation), Kimihiko Hasegawa (Sano & Associates International Patent Firm), Mikio Fukumura (Souzou Kaihatsu Initiative)	Application of TRIZ to Business & Management Field (The Activity Result of MRA Knowledge Creation Research Group)
			Poster A4 #12	Toru Shonai (Hitachi), Shun Kawabe (Meisei University), Naoki Hamanaka (Hitachi)	Application of Contradiction Table to Computer Architecture - Sub-matrix and Invention Principles for Computer Problems -
			Poster A5 #21	Toshio Takahara	A Method of Resolving Differences Based on the Concepts of Functions and Process Objects Part 2

	***************************************		Poster A6 #24	Jae-Hoon Kim, Joon-Mo Seo, Young-Ju Kang, Byoung-Un Kang (LS Cable, Korea)	Improvement of Material Properties of Printable Adhesive
^	***************************************	A	Poster A7 #28	Kazuyasu Ikeda (Sekisui Engineering Co., Ltd)	History of TRIZ Activities in Sekisui Chemical Group
		100 M M M M M M M M M M M M M M M M M M	Poster A8 #32	[DPAM Study Group] Kunichika Fukuoka (Fujitsu)	DPAM (Design Process Assessment and Improvement Model)
14:40- (20 min.)	Break				
15:00- (40 min.)	Single	B414 Mizuno	Oral 5 #02	Ik Cheol Kim (Korea TRIZ Association, Korea)	TRIZ Application for New Product Concept Development
15:40- (40 min.)	Single	ibid	Oral 6 #13	Toru Nakagawa and Arata Fujita (Osaka Gakuin University)	How to Prevent Unauthorized Persons from Entering the Autolocking Door of Apartment Building: Applying TRIZ/ USIT to A Social & Technical Problem
16:20- (20 min.)	Break	1,2,11,11,11,11,11,11,11,11,11,11,11,11,			
16:40- (40 min.)	Double	B414 Unno	Oral 7 #18	Masanori Igoshi (Tokyo Metropolitan Univ. & ACP Study Group)	Practice of MONODUKURI Education Based on PBL by Comparison of Real and Digital Product
		B415 Masaki	Oral 8 #01	Darrell Mann (Systematic Innovation Ltd, UK) [Read by P. Filmore]	Systematic Innovation For Business & Management: Experiences 1994-2007
17:20- (5 min.)	Break	16	ng mananananananananananananananananananan	.	
17:25- (40 min.)	Double	B414 Unno	Oral 9 #26	Toshimitsu Kataoka (Patbrain Corporation)	Consideration of a Creative Intellectual Strategy Related to Capsule Endoscope Using TRIZ
	**************************************	B415 Masaki	Oral 10 #03	Gil Su Yoon (Pukyong National Univ., Korea), Haruo Kodama (National Institute of Multimedia Education), Young Won Park (University of Tokyo)	How to Apply TRIZ to the e-Learning from Invent, Patent to IP for SME
18:05- (15 min.)	Break				
18:20- (120 min.)	•	B1 Restau	ırant	Buffet Dinner & Communications	(buffet-style, free communication) Reception

The Third Day (Sept. 1, 2007), Saturday

8:30 -	•		Registratio	•	•
			n		
9:00 -	Invited	B414	Keynote 2	Simon Dewulf	Variation of System Properties for
(60 min.)		Nakagaw	I02	(CREAX, Belgium)	New or Improved Functions
		a			
10:00-	Single	ibid	Oral 11	Paul Filmore	Developing Highly Effective
(40 min.)			#15	(Univ. of Plymouth, UK)	Engineers
10:40- (20 min.)	Break				***************************************

11.00	a. 1	D 45 4	0 110	[T TTT 4	0. 1 0.1 5 1
11:00- (40 min.)	Single	B414 Tamai	Oral 12 #14	[Japanese VE Association Kansai Branch, TRIZ Spread/Practical Use Study Group] Nobuhide Matsuda (Matsushita Electric Industrial Co.), Makoto Unno (Kawasaki Heavy Industries), Kazuyasu Ikeda (Sekisui Engineering Co.), et al.	Study of the Development-types TRIZ
11:40- (20 min.)		B414 Ikeda	Introductio n to Posters B	All the Presenters of Poster Session B	Introduction to Poster Papers B
12:00- (60 min.)		B1 Rest- aurant	Lunch		
13:00- (80 min.)	Posters and Demos	B314 Ikeda	Poster B1 #07	Yoshiharu Isaka (IDEA Co., Ltd)	Application of TRIZ Technology Evolution to Concept Mining — For the Blue Ocean Creation—
	В		Poster B2 #16	Yuichi Furukawa	Impressions of TRIZ
			Poster B3 #23	Eiji Yoshii, Jiro Hashizume (Matsushita Electric Works)	Introducing USIT in Matsushita Electric Works
			Poster B4 #25	Toshihiro Arisaka, Kazushi Tsuwako, Hiroyuki Suzuki (Hitachi Global Storage Technologies Japan, Ltd.)	Introduction of the Activity to Promote TRIZ for Engineer and its Application Examples in Hitachi GST
			Poster B5 #27	Mitsuo Morihisa, Hiroshi Kawakami, Osamu Katai, Takayuki Shiose (Kyoto University)	Educational Seminar Project 2007: Introduction to the Inventive/ Creative Thinking System "To Instruct Students How to Invent Creatively"
			Poster B6 #29	[Miyagi TRIZ Society] Rikie Ishii (Dunamis Co., Ltd./ NEDO), Toshinori Ito (Industrial Technology Institute, Miyagi Prefectural Government)	Challenge to TRIZ User Increase: Original Tool Development of Miyagi TRIZ Society
14:20- (20 min.)	Break				
14:40- (40 min.)	Double	B414 Hasegaw a	Oral 13 #06	Masahiro Kuwahara (IDEA Co., Ltd)	Conception Method of the Next Generation System by Law of Engineering System Evolution
	Water the state of	B415 Nakahata	Oral 14 #08	Victor Berdonosov (Komsomolsk-na-Amure State Tech. Univ., Russia)	TRIZ-Fractality of Knowledge
15:20- (5 min.)	Break				
15:25- (40 min.)	Double	B414 Hasegaw a	Oral 15 #31	Takao Adachi (The SANNO Institute of Management)	Identification of Engineering Problems That Correspond with the Corporate Business Strategy — Linking Logics of Business Strategy and Engineering Problem Solving using TRIZ Concept of Conflict—
		B415 Nakagaw a	Position Paper Session #33, #34, #35	Kritaya Suarnpongs, Saranya Chandrvat (Siam Cement PLC, Thailand); Chiraphon Rayakaeo (Thai Paper Co., Thailand); Yuthapong Matejitkul (SCG	Introducing TRIZ into Thailand (Brief presentations of Position Papers for 5-10 minutes each; and discussions) (Possibility of joining people from

The Third TRIZ Symposium in Japan, 2007 Agenda (Plan, Aug. 21, 2007)

				Paper PLC, Thailand)	Uganda)
16:05- (5 min.)	Break				
16:10-	Closing	B414	Closing	Yuji Mihara (Vice Chair-	
(10 min.)			Address	person of Japan TRIZ CB)	

Finish at 16:20